برترین مستندها دربارۀ فجایع طبیعی
به گزارش وبلاگ ساعت مچی، فجایع طبیعی در هر لحظه و هر جا ممکن است رخ بدهند، اما برای درک عمق فاجعه حتما لازم نیست که در وسط بحران بوده باشیم. امروزه دوربین ها همه جا هستند و می توانند در هر لحظه تصاویر مختلف را شکار نمایند. همین باعث شده است که ما بتوانیم تصاویری روشن و هولناک از فجایع بزرگی که در نقاط مختلف جهان رخ داده اند در اختیار داشته باشیم.
به گزارش وبلاگ ساعت مچی؛ مستند های مربوط به فجایع طبیعی علاوه بر اینکه تصاویر تکان دهندۀ فجایع طبیعی و قدرت ویرانگر نیرو های طبیعی را به ما نشان می دهند، لایه های عمیق و انسانی این اتفاقات و تاثیرات و عواقب اجتماعی این بحران ها را نیز مورد آنالیز قرار می دهند.
در اینجا فهرستی از پنج فیلم مستند را خواهید دید که مربوط به برخی از بزرگترین بلایای طبیعی هستند. یکی از نکات مهمی که در برخی از این مستند ها می توان دید، تاثیر فقر و محرومیت های اجتماعی در افزایش اندازه آسیبی است که بلایای طبیعی وارد می نمایند.
1. موج سوم (The Third Wave) (2007)
در سال 2004 یکی از مرگبارترین فجایع طبیعی تاریخ رخ داد. بعد از اینکه زلزله ای با قدرت 9.1 ریشتر در زیر اقیانوس هند رخ داد، موجی به ارتفاع 30 متر برخاست که سواحل هند، اندونزی، تایلند و چند کشور دیگر را به کلی ویران کرد. حدود 225 هزار نفر در این حادثه جان خود را از دست دادند. مستند موج سوم عواقب و تبعات این فاجعۀ تکان دهنده را آنالیز می نماید. موضوع اصلی فیلم سفر چهار داوطلب به منطقه ها فاجعه دیده است. آن ها یک ماشین ون کرایه کردند و در طول ساحل به راه افتادند تا ببیند کجا و چگونه می توانند به مردم یاری نمایند. سفری که در ابتدا قرار بود فقط دو هفته طول بکشد در نهایت به یک اقامت یک ساله تبدیل شد. این فیلم سرشار از رنج و مصیبت و در عین حال مملو از انسانیت و امیدواری است.
امتیاز: 7.8
2. ژاپنِ بازمانده 3.11 (3.11: Surviving Japan) (2013)
در سال 2011 و بعد از وقوع زلزله ای با قدرت 9 ریشتر در شرق سواحل ژاپن در اقیانوس آرام، یک سونامی بزرگ ایجاد شد که ارتفاع آن به چهل متر هم می رسید. این سونامی سواحل شرقی ژاپن را درنوردید و در برخی منطقه ها تا ده کیلومتر در داخل خاک ژاپن پیشروی کرد. حدود 20 هزار نفر در این واقعه جانشان را از دست دادند. مستند ژاپن بازمانده روایت تجربۀ شخصی کارگردان فیلم از روز حادثه است. او اهل آمریکا است، اما در روز حادثه در ژاپن بود و با خوش شانسی توانست جان سالم به در ببرد. تصاویر و مصاحبه های این فیلم روایتی تکان دهنده از عمق فاجعه و تبعات وحشتناک و مصیبت بار آن هستند.
امتیاز: 8.5
3. نیرو های خود را بیاورید (Bring Your Own Brigade) (2021)
این مستند روایتی از دلایل و نتایج بزرگترین آتش سوزی جنگلی در تاریخ کالیفرنیا است که در سال 2018 رخ داد و 85 نفر در اثر آن کشته شدند. لوسی واکر در این فیلم به منطقه ها حادثه دیده رفته و کوشش رقت بار و سخت مردم برای برگشتن به زندگی عادی را روایت میکند. این فیلم تاریخ آتش سوزی های جنگلی را هم مرور می نماید و در پی پاسخی برای این پرسش است که چطور می گردد از وقوع چنین حوادثی جلوگیری کرد. تصویری که این فیلم از فاجعه ارائه می دهد واقعا تاثیرگذار و احساس برانگیز است.
امتیاز: 7.2
4. پخته شده؛ نجات با کد پستی (Cooked: Survival By Zip Code) (2018)
این فیلم مستند را جودیث هلفند دربارۀ موج گرما که در سال 1995 در شیکاگو رخ داد ساخته است. در تابستان آن سال و در طول مدت 5 روز دما به بالای 40 درجه رسید. رطوبت بسیار بالا باعث شده بود که دمای هوا غیر قابل تحمل باشد. در این پنج روز 739 نفر جان خود را در اثر گرمازدگی از دست دادند. اما مستند پخته شده فقط دربارۀ این فاجعۀ طبیعی نیست. جنبۀ تکان دهندۀ این فیلم این است که نشان می دهد تفاوت طبقات اجتماعی چقدر در اندازه مرگ و میر ها موثر بوده است. بیشتر قربانیان گرما کسانی بودند که در منطقه ها فقیرنشین شیکاگو زندگی می کردند و از امکانات تهویۀ مطبوع برخوردار نبودند. آن ها حتی نمی توانستند در و پنجرۀ خانه هایشان را باز بگذارند، زیرا امنیت پایین این منطقه ها باعث ترس آن ها می شد. از این جهت، این مستند یک جور بیانیۀ اعتراضی علیه نابرابری های اجتماعی هم هست.
امتیاز: 7.1
5. دردسر آب (Trouble The Water) (2008)
این مستند دربارۀ نتایج و ویرانی های حاصل از طوفان کاترینا در شرق آمریکا است. این طوفان بیش از 1800 کشته به جا گذاشت و تعداد بسیار پرشماری از مردم عمدتا فقیر آمریکا (به ویژه ساکنان نیواورلئان) را بی خانمان کرد. این مستند علاوه بر اینکه ماجرای طوفان را به وسیله فیلم های ضبط شده به ما نشان می دهد، روایتی عاطفی و امیدبخش دربارۀ رویارویی با مسائل زندگی و ساختن آینده هم هست. تمرکز اصلی این فیلم روی یک زن و شوهر جوان اهل لوئیزیانا است که بعد از ویران شدن خانه شان در یک پناهگاه صلیب سرخ زندگی می نمایند. این مستند در جریان روایت خودش، موضوعات زیادی مثل مسائل نژادی، جامعۀ طبقاتی و ارتباط دولت با شهروندان را مورد آنالیز قرار می دهد و نشان می دهد که حتی وقتی فجایع طبیعی رخ می دهند، فقرا و فرودستان جامعه هستند که بیشترین آسیب را می بینند.
امتیاز: 7.3
منبع: فرارو