آشنایی با جنگل حرا در جزیره قشم
به گزارش وبلاگ ساعت مچی، قشم بزرگترین جزیره خلیج فارس است که جاذبه های گردشگری و طبیعی فراوانی را در دل خود جای داده است. این جزیره دارای جنگل هایی شگفت انگیز به نام جنگل حرا است که روی آب رشد نموده و یکی از مهم ترین پدیدهای طبیعی منطقه محسوب می شوند.
جزیره قشم یکی از برترین مکان های ایران برای کشف طبیعت عجیب و غریب است، وجود جنگل های خاص، دریا، دلفین ها، موجودات زیر دریا، دره های عجیب و غریب و حتی فرهنگ بومی خاص باعث شده تا این بزرگ ترین جزیره ایرانی خلیج فارس به محلی مجذوب نماینده برای طبیعت گردان و افرادی که در پی ماجرا جویی هستند تبدیل شود. یکی از این جاذبه های جالب جزیره که هزاران توریست فقط برای تماشا آن به قشم سفر می نمایند جنگل حرا قشم است.این جنگل دریایی که قدت زمین شناسی آن ها به میلیون ها سال پیش باز می شود تشکیل شده از گیاهانی است که در ناحیه جز رو مدی زندگی می نمایند و بخش بزرگی از آن ها زیر آب دریا واقع شده اند و ریشه هایشان از آب دریاها تغذیه می نمایند. نکته جالب زمانی است که آب دریا در بالاترین سطح خود واقع شده است و روی آنها را می پوشاند؛ اما ناگهان با پایین آمدن آب، جنگلی وسیع و شگفت انگیز مانند صحنه ای از فیلم های علمی و تخیلی از زیر آب بیرون می آید و بینندگان خودش را شگفت زده می نماید.
در واقع گیاه حرا که در بعضی از بخش های دیگر حاشیه خلیج فارس رشد می نماید به گونه ای است که دانه آن روی درخت مادر رویدِ و فراوری نهال می نماید، سپس از درخت جدا شده و درون مرداب می افتد و داخل مرداب ریشه زده و آغاز به رشد می نماید. این سبک از تکثیر سبب به وجود آمدن منطقه ای جنگل مانند، با پوشش شگفت انگیز از درختان حرا شده است. عمق این منطقه حدود 1.5 متر است و بخشی بیش از 2000 متر مربع را در جزیره قشم زیر پوشش خود برده است.
در واقعه نام علمی آن مانگرو است و گیاهی است از تیره شله پسند. برگ گیاهان حرا بیضی شکل و پشت آنها سفید یا خاکستری است که ارتفاع آن ها بین 3 تا 6 متر است و مانند چتری شاخ و برگ خود را می گسترانند. اینجا علاوه بر گیاهان، نرم تنان، سخت پوستان و ماهیان مختلفی زندگی می نمایند که زیست بوم خاص خود را به وجود آورده اند. این جنگل زیبا در فصل زمستان زیستگاه مناسبی برای آبچلیک ها و پلوه ها است و بیش از 43 نوع پرنده اروپایی و آفریقایی این مکان را در جهت حرکت و مهاجرت خود انتخاب می نمایند. اگر بتوانید در زمان مناسبی آنجا باشید علاوه بر تماشا جنگل، نظاره گر پرندگان زیبا و خاصی خواهید بود که زیبای منطقه را دوچندان می نماید.
از گیاه حرا گاهی به عنوان علوفه دام و طیور نیز استفاده می نمایند و گفته می شود که دارای فواید بسیار شگفت انگیزی است. از نکات جالب عملکرد ساقه آن باید گفت که این گیاه آب شور دریا را گرفته، تسویه می نماید و بخش شیرین را برای تغذیه خود گیاه استفاده نموده و نمک آن را به آب باز می گرداند. از این گیاه برای مواد مختلفی مانند ساخت چسب تخته، خمیر چوب و از شیره آن برای بیماری های پوستی استفاده می نمایند.
در ایران بیش از 8 منطقه محافظت شده در حاشیه دریای خلیج فارس وجود دارد که میزبان مجموعه جنگل حرا است. شما برای تماشا این جنگل ها باید وارد قشم شوید، البته در بخش های دیگر نیز مانند خور جاسک و چابهار هم جنگل های حرای کوچکی وجود دارد که البته به انبوهی و زیبای حرای قشم نمی رسد.
چطور به جنگل حرا برویمبرای رسیدن به قشم راه های مختلفی وجود دارد که برترین آنها سفر با هواپیما است. اما اگر در شهری نزدیک به قشم زندگی می کنید می توانید از جهتهای مختلفی زمینی خود را به نزدیک ترین بندر مانند بندر پل و یا بندر خمیر برسانید و از آنجا با کشتی های مسافر بری راهی قشم شوید. برای تماشا آنها نیز از خشکی نمی توان گذشت پس باید با یاری ناخداهای بومی و با تجربه منطقه، از آب راهه های خاص آن گذر کنید و به تماشای این زیبای طبیعی بنشینید.
منبع: سایت ستاره
منبع: راسخون